HomeHet PlanVraag en AntwoordHet OntwerpNieuwsWie zijn WijContact

Blog

Artikel AD Rotterdams Dagblad - ReddeKuip.nl op toernee

19-09

Het plan om de Kuip een nieuw leven te geven, wint rap terrein. De initiatiefgroep Redde- Kuip.nl is bezig aan een toernee langs de politici in Rotterdam, én heeft een uitnodiging van Kuipdirecteur Jan van Merwijk op zak. ‘We maken kleine stapjes vooruit’.

Wie een kijkje neemt op de website van ReddeKuip.nl stuit op een plaatje van een glimlachende Ronald Koeman, die een Feyenoord- shirtje met ‘reddekuip’ omhoog houdt. "Opgestuurd door supporters," zegt 'geestelijk vader' van het plan Erwin Eekelaar. "Of die foto echt is? Ik weet het niet, misschien gefotoshopt. Maar een beetje humor mag wel, toch?"

Had het idee om het kapje op de Kuip op te vijzelen en een derde ring in het complex te schuiven eerst nog veel weg van een studentengrap, blijkt het nu serious business te zijn en een ware concurrent voor het officiële nieuwbouwplan van Volker Wessels, op Varkenoord.

Zegeningen

"We hebben het moment gegrepen," zegt Eekelaar. "We waren eerst geen gesprekspartner en worden nu uitgenodigd door Kuip-directeur Jan van Merwijk."

De eerste presentatie aan politici is achter de rug. Fractievoorzitter Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam - ‘dit plan verdient serieuze aandacht’ - ziet zeker kansen.
Eekelaar: Er zit geen schuifdak op, maar de vraag is of je die nodig hebt, nu er nauwelijks nog een markt is voor stadionconcerten. Bovendien zitten we in deze variant niet met de vraag wat we met het oude stadion moeten én komt de amateursport niet in de knel.

PvdA’er Tom Harreman krijgt binnenkort bezoek. Ook hij is benieuwd naar deze ‘vijzelvariant’, al benadrukt hij dat het aan Feyenoord is om een keus te maken. Leidraad is dat de stad zo min mogelijk geld aan het project kwijt wil zijn. Ook het garant staan voor een lening wordt nog een taaie discussie. Die gemeentefinanciën kunnen wel eens de bottleneck worden, stelt hij. "Ik hoorde dat Volker Wessels zélf 100 miljoen euro wil inbrengen en de bank 200 miljoen moet bijdragen. En dat terwijl alle barometers op zwaar weer staan".

ReddeKuip schermt met lagere kosten - 117 miljoen euro - én een lagere bijdrage voor Rotterdam. Eekelaar denkt dat in deze variant de gemeente 'weinig tot helemaal niets hoeft bij te dragen. Daarom willen we met de Kuipdirectie spreken. Die weet precies hoeveel skyboxen en stoeltjes er in moeten komen.

Kuip-baas Jan van Merwijk zegt op verzoek van ReddeKuip.nl om de tafel te gaan zitten. "Laat maar horen wat je wil, doe je verhaal. Dat is onze insteek."


Wij danken: