HomeHet PlanVraag en AntwoordHet OntwerpNieuwsWie zijn WijContact

Blog

Een visie

19-05

Bill Veeck was een Amerikaanse soldaat die in de Tweede Wereld Oorlog zijn rechterbeen verloor. Maar hij was een optimist, en hield het leven graag leuk. Zo liet hij in zijn houten been een asbak zetten. En als roker vond hij het geweldig om die asbak ook in gezelschap te gebruiken.

Hij was ook zakenman, en in de loop der jaren eigenaar van drie verschillende profteams in de Major League Baseball. In die tijd was honkbal veruit de belangrijkste sport in Amerika, en er ging toen ook al heel veel geld in om. En binnen die sport was Bill Veeck één van de toonaangevende figuren. Volgens Amerikaanse sporteconomen was hij zelfs de grootste promotor van professionele teamsport die ooit langs de velden heeft gestaan. Hij was bijvoorbeeld de eerste in de wereld die met het idee kwam om de naam van de spelers op de achterkant van hun shirt te zetten. Hij introduceerde ook het exploderende scorebord. Dat gaf fantastische geluidseffecten, en vuurwerk bij elke homerun die de thuisploeg sloeg.

Nadat zijn team St. Louis Browns vier keer op rij had verloren, werd het pas echt bijzonder. Veeck organiseerde Grandstand Managers Day. Dit evenement vond plaats op vrijdag 24 augustus 1951, toen de Browns thuis tegen het sterke Philadelphia Athletics moesten. Om de thuisploeg te helpen, kregen de 1115 toeschouwers met een kaartje voor een plaats achter de dug-out de mogelijkheid om tijdens de wedstrijd over de tactiek te beslissen. De eerste beslissing kwam meteen al tijdens de eerste inning, nadat de Browns op een drie-nul achterstand waren gezet. De vraag was of de opstelling van de ploeg bij de verdediging voorzichtiger moest worden, of dat men zich er juist op moest richten om meerdere lopers tegelijk uit te laten gaan. De vraag werd aan de tribune voorgelegd. Een witte kaart betekende ja, voorzichtig, en een rode kaart betekende, nee, het tegenovergestelde. De meerderheid hield een rode kaart omhoog. Dat bleek een slimme beslissing, die er al snel toe leidde dat twee man van de tegenstander tegelijk uit gingen. Daarmee kwam die slechte eerste inning ook meteen ten einde. Coach Taylor zat ondertussen rustig en ontspannen een pijp te roken in een schommelstoel aan de kant van het veld, met koele drankjes binnen handbereik. Het werd een slopende wedstrijd, en het publiek moest heel wat moeilijke beslissingen nemen. Eén daarvan was echt fout, maar de meeste waren goed. De Browns wonnen de wedstrijd. Grandstand Managers Day was gewoon fantastisch.

Achter al deze mooie dingen stond het zakeninstinct van Bill Veeck. En zijn visie als ondernemer was eigenlijk heel simpel: professionele sportclubs verkopen dromen.


Wij danken: