Blog
- Patstelling rond Feyenoord City: Feyenoord eist jaarlijkse garantie, maar gemeente geeft niet toe
- Hoe Feyenoord City worstelt met zijn imago
- Sjoerd Mossou: 'Zij zetten vraagtekens, dat is niet alleen maar sentiment'
- Jan Dirk Stouten, Frank Vijg, Harry Vermeegen en Casper van Eijck over Feyenoord City.
- Pep Guardiola en Kevin de Bruyne raakten niet uitgepraat over de authentieke sfeer
- Beenhakker en Van Hanegem: Een nieuwe Kuip? Onbegrijpelijk
- Red De Kuip van de sloopkogel
- Leefbaar Rotterdam zet deur open voor PVV
Nicky Samsom: Vanuit Amsterdam schreeuw ik: Red De Kuip
18-10
‘De Kuip is niet meer van deze tijd’ komt op mij over als een aanbeveling. Deze tijd is Vinex-wijk, prefab, voetballen op een zielloos industrieterrein. Toen Bert van Oostveen het na Nederland – Andorra zei, bedoelde hij het echter als een aanklacht. Een balgehakt krijgen duurt er namelijk even, de files er naartoe zijn lang en niet iedereen blijft er droog als het regent. Praktische non-problemen die echt niet enkel zijn op te lossen door meteen een heel nieuw stadion te bouwen. Onzin. De Sixtijnse kapel is ook niet van deze tijd. Goddank.
Ik ben hartstochtelijk voor Ajax, wat mijn betoog voor De Kuip alleen maar sterker maakt natuurlijk. Het knaagt namelijk al jaren dat ik, een beetje, jaloers ben op de aartsrivaal. Mijn leven speelt zich voornamelijk af binnen de A10 in het prachtige 020 en mijn verplaatsingen brengen mij niet zelden oog in oog met het Olympisch Stadion. In gedachten zie ik er Litmanen, Pettersson en Bergkamp dus nog wekelijks scoren, maar er komen al jaren geen nieuwelingen bij. De Kuip gun ik een ander lot. Ook uit eigenbelang overigens. Het stadion heeft ook voor Ajax veel betekend. Daar zal ik jullie hier echter, voor de lieve vrede, niet mee vermoeien.
Inmiddels kan ik trouwens prima met ons nieuwe stadion leven hoor. Dat heeft wel een tijd geduurd. Toch is een stadion uiteindelijk ook maar een stadion, niks of niemand is groter dan een club. Ook een architectonisch bolwerk niet.
Dat betekent niet dat de Van Oostveens van deze wereld maar kunnen doen wat ze willen. Dat is een schoffering naar de groep die dat immense clubgevoel het beste aanvoelt. De supporters. En dus ook naar de supporters van de aartsrivaal. Want als er iets dan misschien toch groter is dan een club, dan is dat onze voetbalcultuur. En die heeft het tegenwoordig zwaar te verduren in Nederland.
Seizoenkaarten die al lang niet meer voor iedereen te betalen zijn, om over losse kaartjes maar te zwijgen. Een clubcardsysteem waardoor alleen de aller-verslaafdsten (respect) onder ons nog, met verplichte combi’s, naar uitwedstrijden kunnen. Tenminste, als er al uitsupporters worden toegelaten. Om dan vervolgens dus gedropt te worden in een gebied waarvan je alleen weet dat het bij een bepaalde stad hoort door de toevoeging bij een clubnaam. Allemaal om middelmatig voetbal te bekijken. De nummer twee van Nederland van vorig jaar doet in oktober Europees bijvoorbeeld al niet eens meer mee.
Gelukkig is er in Rotterdam-Zuid in ieder geval nog dat bolwerk aan voetbalcultuur. Een bouwwerk waar ik als Ajacied graag een steentje bij wil dragen om het te behouden. Hier sta ik in 020 zeker niet alleen in. Dus meneer van Oostveen: blijf alstublieft met uw poten van onze geliefde Kuip af.
Bron: amsterdam.blog.nl/ajax/2012/10/17/vanuit-amsterdam-schreeuw-ik-red-de-kuip (door Nicky Samson)
Andere nieuwsberichten uit deze periode:
- Artikel AD Rotterdams Dagblad - Architectuur met 'n missie
- Artikel NRC - De Kuip is dood, leve de Kuip
- Cyril Rosman: Een nieuwe Kuip? Helemaal niet nodig!
- Nicky Samsom: Vanuit Amsterdam schreeuw ik: Red De Kuip
- Column Willem Vissers - Ruimte op Links: 'Voetballen in de Kuip? Vergeet dat maar, Robin'
- Ben Schattenberg: Bijzonder Rotterdams monument De Kuip verliest bestemming