HomeHet PlanVraag en AntwoordHet OntwerpNieuwsWie zijn WijContact

Blog

Wordt nieuwe Kuip politieke soap?

07-04

Komt er wel of geen nieuw Feyenoord stadion? Die vraag houdt Rotterdam nu al meer dan vijf jaar bezig. Sinds deze week kennen we de voorwaarde van Feyenoord: de gemeente Rotterdam moet voor 165 miljoen euro garant staan. Over drie maanden zal de gemeenteraad van Rotterdam een beslissing moeten nemen. Over sentimenten, valse argumenten en politieke angst.

Net voordat de kredietcrisis uitbrak, lanceerde Feyenoord een megalomaan plan voor een nieuw stadion. Er waren drie varianten waarvan een stadion in de Nieuwe Maas met een capaciteit van meer dan 80.000 zitplaatsen wel de meest in het oog springende was. Maar een nieuw stadion was onderdeel van een veel groter plan: het Rotterdamse stadsbestuur lanceerde een heus Stadionpark. Een miljardenproject met naast een nieuwe Kuip ook o.a. een schaatsbaan, een nieuwe metroverbinding, veel onderwijs, een wielerbaan, woningen en restaurants.

Het nieuwe Stadionpark zou voor heel Rotterdam-Zuid de zo lang gekoesterde bestuurlijke droom in vervulling doen gaan: Rotterdam-Zuid zou eindelijk op de kaart komen en de eeuwenlange aanwezige achterstanden zouden definitief verleden tijd zijn. Als klap op de vuurpijl zou het ook nog het meest groene en duurzame sportgebied van de wereld worden.

De gemeente begon voortvarend met procedures voor grondonteigeningen, inspraakavonden voor sportclubs en bewoners. Wat blijkbaar niemand zich realiseert, is dat de gemeente Rotterdam nu al enkele miljoenen heeft uitgegeven aan alle voorbereidingen voor iets waarvan we nog steeds niet weten wat er ooit van terecht gaat komen.

Toen brak de crisis uit. Niet alleen een wereldwijde financiële crisis, maar ook een sportieve bij Feyenoord zelf. In 2008/2009 eindigde Feyenoord op de 7e plaats in de eredivisie en op financieel gebied ging het zo slecht met Feyenoord dat zij door de KNVB werd ingedeeld in de laagste categorie en, hoe vernederend, onder curatele van de KNVB kwam te staan. De plannen voor het befaamde Stadionpark moesten als gevolg van de crises in 2009 naar beneden worden bijgesteld en met de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2010 voor de deur werd de beslissing voor een nieuw stadion doorgeschoven naar een volgend stadsbestuur.

De hoop van Feyenoord en Rotterdam was in 2010 lang gericht op de kandidatuur van Nederland voor het WK van 2018. Als deze door de FIFA aan Nederland was toegekend, had het nieuwe stadion met hulp van Den Haag en de KNVB er zeker gekomen. Zoals bekend werd op 3 december 2010 het WK2018 door de FIFA aan Brazilië toegewezen en Feyenoord was weer terug bij af.

Bijna 2,5 jaar na het niet toewijzen van het WK komt Feyenoord nu dus eindelijk met een voorstel naar de gemeenteraad. Er is in de tussentijd bij Feyenoord veel ten goede veranderd. Directeur Erik Gudde heeft financieel en organisatorisch op bewonderenswaardige wijze orde op zaken gesteld. Op technisch gebied verrichten Martin van Geel en Ronald Koeman een topprestatie. Vorig seizoen werd Feyenoord totaal onverwachts tweede en plaatste zich voor het eerst sinds 2003 weer voor de Champignons League (voorrondes) en dit jaar zal Feyenoord wellicht tot de laatste speeldag meespelen om de landstitel. Dit met tien Nederlanders in de basis waarvan er zeven door Feyenoord zelf zijn opgeleid. Sinds mensenheugenis zaten er laatst tien (ex-)Feyenoorders bij de selectie van het Nederlands Elftal.

In de nieuwste plannen van Feyenoord komt er een stadion met een capaciteit van 63.000 zitplaatsen en met schuifdak. De totale kosten bedragen 313 miljoen euro. De gemeente Rotterdam moet voor 165 miljoen euro garant staan. In het nieuwe stadion kan Feyenoord weer interlands organiseren, is er veel meer ruimte voor sponsoren en gaan de inkomsten uit kaartverkoop met 25 procent omhoog. Ook zou het stadion weer aantrekkelijk worden voor organisatoren van popconcerten.

Daarnaast ligt het plan van Red de Kuip. Zij beweren dat de huidige Kuip gerenoveerd kan worden voor 117 miljoen euro. Er komt dan een ring bovenop de tweede ring en daarmee komt de capaciteit ook op 63.000 zitplaatsen. Onduidelijk is voor hoeveel de gemeente Rotterdam precies garant moet staan bij dit plan. In ieder geval aanzienlijk minder.

De publieke opinie is niet gunstig over een nieuw stadion. De tegenstanders onder de supporters lijken veel talrijker dan de voorstanders. In ieder geval laten zij zich veel duidelijker horen en hebben zij veel media-aandacht. Uit onderzoeken van zowel Leefbaar Rotterdam als van EenVandaag komt naar voren dat ook de Rotterdamse bevolking weinig voelt voor een nieuw stadion. Wil Feyenoord de publieke opinie gaan beïnvloeden dan kan dat maar op één manier. Clubiconen als Van Bronckhorst en autoriteiten als Ronald Koeman, alsmede echte clubjongens zoals Stefan de Vrij moeten zich uitdrukkelijk publiekelijk uitspreken voor een nieuw stadion. Alleen in dat geval is er kans dat de publieke opinie gaat kantelen. En omdat draagvlak binnen de stad wel degelijk één van de factoren is die meespelen bij de uiteindelijke keuze moeten ook de iconen van Feyenoord zich niet langer buiten de discussie houden.

Buiten de negatieve publieke opinie is er meer dat niet voor een nieuw stadion pleit: wat doe je met de huidige Kuip? Hoeveel miljoenen moet de gemeente in deze zware financiële tijden nog eens extra ophoesten voor de infrastructuur die hoort bij een nieuw stadion (denk aan wegen, parkeerplaatsen etc.)? Wat zijn de gevolgen voor de breedtesport als het nieuwe stadion op Varkenoord komt? Hoe zeker is het dat er daadwerkelijk popconcerten en dergelijke gehouden gaan worden? Deze zijn namelijk hard nodig voor een sluitende exploitatie.

Al deze elementen spelen geen rol bij een eventuele renovatie. De huidige Kuip blijft gewoon op zijn plek, nieuwe wegen zijn niet nodig, de breedtesport blijft op Varkenoord en concerten zijn niet nodig voor een sluitende exploitatie.

Tot slot is daar nog de vraag of de Europese Unie überhaupt akkoord gaat met een garantstelling door de gemeente. Dit zou dan voor beide varianten een mogelijke belemmering kunnen zijn.

Naast deze terechte nadelen voor een nieuw stadion worden er ook ´valse´ nadelen opgevoerd door de tegenstanders. Kreten als: ‘Aan de ene kant sluiten we speeltuinen, maar aan de andere kant is er wel 165 miljoen voor een stadion’ zijn onzin. De gemeenteraad zal alleen instemmen met een garantie als zij er van overtuigd is dat de business case van Feyenoord staat als een huis. De kans dat de garantie van de gemeente daadwerkelijk aangewend zal worden, moet dan echt minimaal zijn. Er zal dus geen euro extra bezuinigd worden wanneer de gemeente zich garant stelt. Alleen als Feyenoord failliet zou gaan, klopt men bij de gemeente aan. Veel Rotterdammers verwarren een garantstelling met een daadwerkelijke financiële bijdrage. Feyenoord en vooral het Rotterdamse stadsbestuur zullen vooral dit punt veel duidelijker moeten communiceren de komende tijd. Het enige waar het Rotterdamse stadsbestuur op dit dossier tot nu toe in uitblinkt, is dat er niemand de regie neemt, men weigert de media te woord te staan en dat zij zich niet durft uit te spreken over wat ze werkelijk wil: een nieuw stadion.

Het is verder maar zeer de vraag of de politieke partijen van Rotterdam aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen het aandurven om, tegen de heersende publieke opinie in, te kiezen voor een nieuwe Kuip. Het zou mij niet verbazen als de beslissing door wat voor reden dan ook weer met een jaar zal worden uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Dit zou een hele slechte en laffe zaak zijn en zou dit hele dossier het karakter van een slechte, politieke soap geven.

Voor nu is het wachten op de toetsing van de business case van Feyenoord. Wat zeker is, is dat het plan van Feyenoord zal moeten kloppen als een zwerende vinger wil Leefbaar Rotterdam überhaupt overwegen voor een nieuw stadion te stemmen. Als de kans reëel is dat banken ooit op de stoep van het stadhuis staan om de garantie te lichten, zullen we zeker tegen stemmen. Als aannemelijk wordt gemaakt dat die kans minimaal is, zullen we de genoemde nadelen afwegen tegen de financiële voordelen voor de club Feyenoord en de uitstraling voor Rotterdam.

Sportwethouder Laan en burgemeester Aboutaleb willen niets liever dan een nieuw stadion. Zij zullen er alles aan doen de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en D66 te overtuigen voor een nieuwe Kuip te stemmen. Mijn informatie is dat het zeer dubieus is of dit gaat lukken. Als één van de coalitiepartijen afhaakt, gaat Leefbaar Rotterdam de doorslag geven of er wel of geen nieuw stadion komt. Een zware verantwoording. Waar we uiteraard niet voor zullen weglopen.

Bron: leefbaarrotterdam.nl/index.php/new/comments/wordt_nieuwe_kuip_politieke_soap/ (door Ronald Buijt)


Wij danken: