HomeHet PlanVraag en AntwoordHet OntwerpNieuwsWie zijn WijContact

Blog

De Kuip roept nog meer emoties op dan de Euromast

03-09

Bron: Algemeen Dagblad - Marcel Potters en Gert Onnink - De immens populaire Kuip staat weer in het brandpunt van de belangstelling. Komt de voetbaltempel uit 1937 leeg te staan naast een nieuw complex op Varkenoord, of wordt het stadion ingrijpend verbouwd of zelfs gesloopt? Matthieu Knibbeler, beleidsadviseur monumenten, legt uit wat wél en niet mag met het volgens velen 'mooiste stadion van Nederland'.

De Kuip is een gemeentelijk monument, geen rijksmonument. Maakt dat wat uit?

Ja, bij rijksmonumenten is er een nationaal belang dat meeweegt, bij de Kuip is dat niet zo. Bij ingrijpende verbouwingen wordt het college van b en w geadviseerd door de gemeentelijke Comissie voor Welstand en Monumenten. Het stadsbestuur heeft het laatste woord.

Een monument is goed beschermd. Er mag geen spijker in de muur worden geslagen?

Dat is een misverstand. Het is wél zo dat er alleen mag worden verbouwd als het college daar aan meewerkt. Dat heeft het stadion op de monumentenlijst gezet, en kan dat er in principe ook weer afhalen.

Mag de Kuip worden gesloopt?

Als het goed wordt gemotiveerd en er een gedragen, vervangend plan ligt, dan is dat een mogelijkheid. De procedure is echter lang. Het college zal eerst akkoord moeten gaan en alle belangen tegen elkaar afwegen. Daarna wordt er een vergunning verstrekt, waartegen bezwaar tegen kan worden gemaakt. Dan ben je gauw een jaar verder.

Bezwaren zullen er volop zijn, getuige de reacties op ReddeKuip.nl die tegen sloop is.

De Kuip is een beroemd gebouw. Vanwege zijn architectuur, z'n sporthistorie en het grote clubgevoel bij de supporters. Dat roept nog meer emoties op dan bij de Euromast. Ik voorspel veel discussie tussen de voor- en tegenstanders.

Bron: ad.nl (door Marcel Potters en Gert Onnink)


Wij danken: