HomeHet PlanVraag en AntwoordHet OntwerpNieuwsWie zijn WijContact

Blog

Column NuSport - Menno Pot - Bermudadriehoek

02-11

Toen John Guidetti, de nieuwe Mister Feyenoord, afscheid nam van De Kuip, wist je: vandaag kan alles in Nederlands tofste stadion.

Laat het maar eens gezegd zijn, tegen de trend van geschamper in: de wedstrijden in de eredivisie worden in erg toffe stadions gespeeld. Natuurlijk: Rotterdammers vinden de Amsterdam Arena stom, Nijmegenaren de Gelredome en Groningers het Abe Lenstra Stadion - en dat moet ook vooral zo blijven - maar eigenlijk zit er geen akelige tent tussen. De Kuip is buitencategorie. Het is er vaak net zo kontklemmend stil als in andere Nederlandse stadions, maar als 'het er loos gaat', gaat het ook góed loos en mag de klassieke alliteratie van de 'kolkende Kuip' van stal.

Bromfiets

Alle emoties die rond een voetbalduel kunnen loskomen, lijken er automatisch te worden gekwadrateerd. In Rotterdam weten ze hoe je voetbalsfeer pepert. Opvoert als een bromfiets. Op die dagen fuckt De Kuip met je hoofd. Modale voetballers kunnen er zomaar een dagje superster worden (om daarna weer gewoon verder te gaan met modaal zijn). Goede voetballers kunnen er op wonderlijke wijze met zichzelf in de knoop raken. Scheidsrechters doen er rare dingen. Supporters ook. Om vast te stellen dat ook de toeschouwers in De Kuip automatisch worden opgevoerd, hoef je alleen maar naar de heetgebakerde figuren te kijken die in De Kuip overal rond het veld zitten, schuimbekkend, vuistpompend en stampvoetend zoals Feyenoorders dat kunnen.

De Kuip is de emotionele Bermudadriehoek van de Nederlandse velden: een plek waar Hollandse nuchterheid zoek kan raken. Daarmee voldoet De Kuip aan alle denkbare eisen van het ouderwetse én het moderne voetbal. Wie dat niet begrijpt, is een ongelooflijke oen. Maar dat terzijde. Dat Feyenoord - Ajax een geweldige pot voetbal ging worden (spanning, verbetenheid, woede, wanhoop, frustratie, liefde, zelfvertrouwen, angst, verkramping, herrijzenis, haat, euforie - alles) was al duidelijk toen voor aanvang John Guidetti werd bedankt.

Ceremonie

Een normaal mens denkt dan: o ja, Guidetti, goeie spits, mooi figuur, maar die ceremonie kan nooit lang duren, want hij deed maar tweederde van een seizoen mee. Als huurling. Hij stond niet eens bij Feyenoord op de loonlijst. Van zijn twintig competitiegoals schoot hij 35 procent vanaf de strafschopstip tegen de touwen en zo bizar veel is het nou ook weer niet: dertien veldgoals in 23 wedstrijden. Een fenomeen? Iedereen heeft recht op zijn eigen definitie van dat woord, maar fenomenen komen doorgaans, zelfs bij Manchester City, wel aan meer dan nul speelminuten toe.

Bosje bloemen, dankwoordje - klaar. Maar zo werkt dat dus niet, in een stadion dat met je hoofd fuckt. "John, dat jaar bij Feyenoord, was dat je beste seizoen ooit?" vroeg een licht oververhitte Humberto Tan. Ja, zei Guidetti, gezien de omstandigheden nog behoorlijk nuchter, want ik was negentien, dus het was eigenlijk mijn eerste echte seizoen, waar dan ook. "Juist", hijgde Humberto. "Je beste seizoen ooit dus."

Af te kitten

Een zender die Eredivisie Live heet, wil natuurlijk graag nieuwe eredivisiesterren aanwijzen. In het voetbal van nu kun je daar maar het beste na een wedstrijdje of twintig de schouders onder zetten, want voor je het weet is het mosterd na de maaltijd. De held zelf demonstreerde dat De Kuip ook fuckt met je interpunctie. Hij had aan één vraag van Humberto Tan genoeg om in één ademteug de hele voorbeschouwing dicht te plamuren en af te kitten.

"Ja dit is fantastisch echt waar het is te gek om hier te zijn maar de jongens moeten het doen fantastisch ik voorspel 3-1 en daar blijf ik bij ja absoluut het wordt 3-1 absoluut fantastisch Schaken van afstand in de bovenhoek je weet toch het is fantastisch om hier weer te zijn zo veel mooie herinneringen zo veel vrienden de mensen zitten in mijn hart en de jongens zijn vrienden voor het leven ik bel ze elke week fantastisch."

Daarna maakte hij een ereronde, de veteraan, terwijl hij 'Feyenoord 'till I die!' zong en zich laafde aan intens dankbaar applaus, dat bijna even lang aanhield als zijn verblijf bij Feyenoord.

Ziedaar: het moderne voetbal, compleet met clubicoon-inflatie. Daar heb je echt geen nieuwbouwstadion voor nodig.

Bron: nusport.nl/balgevoel/2948723/bermudadriehoek.html (door Menno Pot)


Wij danken: