HomeHet PlanVraag en AntwoordHet OntwerpNieuwsWie zijn WijContact

Blog

Onze reactie op de Adviseur van de Kuipdirectie

02-09

Eergisteren was er dan een heus tegenoffensief van de Kuipdirectie.
In het AD stond een stuk van een hoogleraar duurzaamheid ingehuurd door de Kuipdirectie.

Deze man zit zich blijkbaar tegen een hoog tarief te ergeren aan ons onbetaalde,
doch professionele plan tot het behoud van een goed functionerende voetbaltempel.

Gelukkig kwam hij met een goed onderbouwd betoog dat De Kuip toch echt afgeschreven is. Er kan namelijk geen regenwater opgevangen worden, dat als drinkwater aan de dorstige hooligans kan worden verpatst tegen hoge prijzen.

Een investering van 300 miljoen is hiermee in no time terugverdiend. Verder zijn er lange wachttijden voor een kopje koffie van belabberde kwaliteit. Dat ligt natuurlijk ook aan het gebouw. Slopen dus die Kuip, want dat is pas lekker duurzaam.

Serieus als wij zijn willen we hierbij toch een inhoudelijke reactie geven op de weldoordachte onderbouwing van deze duurzame hoogleraar.

Binnen ons Reddekuip.nl team hebben wij gelukkig ook twee echte hoogleraren.
Graag geven wij een reactie van de heer Krijgsman, die in tegenstelling tot deze dure hoogleraar wel maatschappelijk relevante zaken heeft gerealiseerd:

De kap van de huidige Kuip, de Thialf-ijsbaan, het dak van Ahoy en de Erasmusbrug.

 

Notitie Constructie Feyenoord Stadion van Arie Krijgsman. d.d. 31-08-2012

 

Constructieve uitgangspunten bij renovatie.

  • Bestaande dak omhoog vijzelen: daartoe moeten alleen de kolommen worden verlengd, want het is een zelfdragende ruimtelijke constructie, die niet verbonden is met de bestaande kuip. De constructie heeft een groot incasseringsvermogen en zal zoals professor Jan Rotmans veronderstelt onder het gewicht van zonnepanelen niet naar beneden pletteren. Daar is meer belasting voor nodig: b.v een dansend legioen!
  • Nieuwe tribunering met zelfdragende constructie, die onafhankelijk van de bestaande constructie kan worden gebouwd. Dus geen extra belasting op de bestaande constructie.
  • Bestaande tribune constructie handhaven, waar nodig versterken b.v. om hinderlijke doorbuigingen te beperken.

 

Constructieve veiligheid bestaande constructie.

De constructie is 75 jaar oud. Dat is een respectabele leeftijd, maar gelet op het gegeven dat de constructie tijdens de levensduur slechts incidenteel belast is geweest (25 keer per jaar) kan er geen sprake zijn van vermoeiing. Geheel anders is dit met b.v. spoorbruggen, die worden dagelijks gebruikt. De beroemde Forth Bridge in Schotland is al 120 jaar oud en nog altijd in gebruik. Daarmee vergeleken en gelet op het gebruik is de Kuip nog relatief jong. Essentieel is goed onderhoud en een goede conservering, maar dat geldt ook voor nieuwe constructies.


Wij danken: