HomeHet PlanVraag en AntwoordHet OntwerpNieuwsWie zijn WijContact

Blog

Column NuSport - Diana Kuip

01-11

"Heet jij echt Kuip?" De man die bij de entree van De Kuip mijn interviewaanvraag controleert kijkt nog een keer naar zijn blaadje.

Als ik bevestigend antwoord knikt de man. Ik zie dat hij mijn naam cool vindt. Dat maak ik vaker mee in Rotterdam. Ik snap dat wel. Als ik Diana de Meer zou heten zou ik daar in Amsterdam ook mee scoren.

Ondanks dat Kuip weinig sexy klinkt, ben ik over het algemeen wel blij met mijn naam. Hij klinkt naar voetbal vind ik. Op een oud-Hollandsche manier, zoals Koos Knoef , Bertus Bul, Daaf Drok of Piet-Jan Drommel.

Maar sinds een maand is de romantiek rond mijn naam ver te zoeken. De ene krantenkop is nog triester dan de andere, en mijn vrienden denken dat het leuk is om ze steeds naar me door te sturen. Zo heb ik nu onder andere:

"Kuip niet meer van deze tijd"
"KNVB begint anti-Kuip campagne"
"Wie redt onze Kuip"
"Vanmiddag debat over Kuip"
"Kuip is gammel."
"Vernieuwde Kuip heeft straks plek voor 63.000 fans"
"Einde Kuip"

Sloop Kuip

Ondanks dat ik Amsterdammer ben en derhalve zelden in De Kuip zit, volg ik het gebeuren op de voet. Zo heb je aan de ene kant KNVB-baas Bert van Oostveen, die afgelopen maand na de interland Nederland-Andorra ineens publiekelijk De Kuip afzeek.

Dat het stadion te primitief was omdat mensen in de file hadden gestaan, en verdorie ook nog een uur in de rij voor een kroket. En dat hij het belachelijk vond dat hij supporters met regenkapjes op de tribune zag zitten. Oranje moest hier maar nooit meer spelen.

Een waardeloze aanval natuurlijk. Echte voetbalsupporters interesseert regen of een rij geen drol. Maar het was wel degelijk als aanval bedoeld en leek te zijn ingefluisterd door stadiondirecteur Jan van Merwijk, die al jaren bezig is met het promoten van zijn masterplan, het bouwen van een super de luxe nieuw stadion op een andere locatie.

Red De Kuip

En aan de andere kant heb je de - behoorlijk professionele - actiegroep Red de Kuip. Zij stellen dat de besluitvorming over een nieuw stadion 'niet transparant' is. Dat het vaag is welke problemen er precies opgelost moeten worden en ze pleiten voor een open discussie over wat het beste is voor Feyenoord. Want volgens hen zitten zowel het legioen als de spelers helemaal niet op een nieuw stadion te wachten. Integendeel.

Ze hebben samen met een aantal architecten een plan ontwikkeld voor 'De Kuip 3.0'. Niet slopen, maar het grondig pimpen van de huidige Kuip, en er een derde ring op bouwen.

Voordelen van De Kuip 3.0: de sfeer blijft hetzelfde, de historie behouden, modernisering is duurzamer dan nieuwbouw en kost ongeveer honderd miljoen tegenover de driehonderd miljoen voor een nieuw stadion.

Het lijkt mij zo klaar als een klontje, maar dit is natuurlijk wel de eeuwige strijd tussen commercie en romantiek. Ik weet dat romantiek meestal verliest, maar ik ben een opperromanticus, dus heb inmiddels de petitie op www.reddekuip.nl hartgrondig ondertekend. Ik was nummer 16067, dat schiet al aardig op.

Opdat ik binnenkort weer een gezelligere krantenkop aan mijn verzameling mag toevoegen: “Kuip zegeviert.”

Bron: nusport.nl/diana-kuip/2946942/red-kuip.html (door Diana Kuip)


Wij danken: